School: Trian Caol (roll number 10778)

Treankeel, Co. Donegal
Peadar Mac Gaoithín

1. (no title) (continued)

Is olc an mharcuigheacht nach fearr no droch chusuigheacht

(continued from previous page)
    fear na bhuile d’fiafruigh sí do goidé bhí se deanamh leis an airgead a bí i gcúl na cruibe. “o” arsa seisean “Tá me da shúgailt sin fa coinne na coise tinn. Ní rabh mos mós de an iarraidh sin. I gcionn cúpla lá ‘san bhean leithe fhéin cé bhual isteach ach fear siubhail agus é an bhacach. “Tcídhinn a dhuine mhodhamhal” ars a sise go bhfuil cos thinn agatsa”. “Maise [leoga]? fheine tá go direach cos thinn agam” arsa seisean “Bhul “arsa sise tá fear annseo agus tá se cruinneadh airgid fa coinne na coise tinne agus o tharla cos thinn agatsa creidim go bfeadam e thabhairt duit”. “Maise feadan” arsa seisean [Shnioth]? si suas go bun na cruibe as thug anuas an spaigín a’s shin annsoir é. [P]? an bacach air a’s amach i léim ar an doras leis.
    Tamalt laethach na shiaidh sin bhí tuilleadh airgid ag an fhear le cuir i staisgidh, agus chuir sé a laimh a gcúl na cruibe thabhairt anuas an bhunachain. Nuair a satruigh air é fhóghal thionntuigh se ann soirthise agus arsa seisean a bhfaca tú mala ‘n airgid a bhí annseo” “O” arsa sise “Thainig fear isteach [ann]? an la fa dheireadh agus bhí cos thinn aige agus
    AT1541: For the Long Winter