Scoil: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

D’imthigh sí léithe as amharc.
    Tionnthuig Paidí agus níor stad sé go rabh sé istoigh idtigh Paddy Ned. Ní rabh duine ar bith ann acht na (daone) aoine a bhí ann nuair a d’imthig sé an cead uair. Ní labhair sé fa taidhbhse an bhean tinn no da innseochadh siad don bean tinn, thiochfadh biseach uirthí acht geobhadh duine in teacht eile de muintir an toigh bás
  2. (6)
    Oidhche amháin i bhfad o shoin nuair a bhíodh muinntear Baile na Cárraige ag iasgaireacht brádan amuigh i dTráigheann. Bhí siad ag teach un an bhaile oidhche amhain gealaigh agus nuair a tháinig siad fhad leis an droicheadh dearg b'éigin dobhtha fanacht annsin tamaill mar nach rabh an lán-mara lan go fóil.
    Chonnaic siad bád ag teacht chuca ar dhruim na mara. Tháinig