School: Gleann Garbh, Lios Mór (roll number 1710)

Glengarra, Co. Waterford
Eibhlín Bean Uí Chaomháin

1. Scéal (continued)

Is dócha go minic d'airigheas trácht ar an tinncéir sruaineach.

(continued from previous page)
    an muil, ach ní raibh an duine uasal sásta gan teacht go Baile na Tráigh ar eagla gur Tom Tugh a cuiridís anonn cuacha, tháinigh sé. Bhí stal óg eile i mBaile na Tráigh a bhí comh dubh le préacháin, trí cinn de cosa bán aige agus aghaidh bánn aige freisin, teasbáin Cloicleán an capaill sin de'n duine uasal. dubhairt sé leis sé sin an capall atá chun rith i gcoinne an muil i Shasna. Teasbáin sé Tom Togh dó leis agus d'imigh an duine uasal thar nais sásta. Annsan fuair Cloicleán daitheadóir. Chuir sé aghaidh bán ar Tom Togh agus thug sé trí chosa bán dó agus ní bhfeadfadh aoinne a bheith ábalta a rá gurb é Tom Togh nó an capaill óg eile a bheadh ann. I gceann seachtmhain bhuail sé féin agus máigistir Baile na Tráigh ar Sasna agus sé Tom Togh dar ndóigh bhí aca. Ba ghairid gur tháinigh an muil isteach i gcuais an ráis, an marcach ag siúl rompí agus greim ar a srian aige agus a cheann cromtha anuas ar an muil. Ba ghairid annsan gur baineadh an clúdach de, chuireadh an diallaith air agus léim an marcach suas ar a dhrom. An fhad is bhí sé san a dhéanamh bhí Cloichleán af féachaint go géur ar an muil. Bhí a capaill féin í gcóir ag Cloicleán annsan. An gcuridh mé a thuille airgid síos , ná cur leath phingin ruadh, ars Cloicleán, mar is bhfuil síos, gur síos a bhfánadh sé. Tá ceithre cuard ins an ráis seo. An bhfeicin tú an aoirde ar a gcuairsí ó thuaidh? Chím, ars an máighistir Baile na Tráigh nuair a thuan go dtí an aoirde an ceithre uair