School: An Cheathrú Mhór

Carrowmore, Co. Mayo
P. Ó Glacáin

1. (continued from previous page)
    Bhí am breágh aca le bíadh agus deoch agus chuile rud maith an fhaid is mhair an t-ór. Acht anois bhí sé caithte agus bhíodar ag bruitheadh brothán san pota beag.
    Bliadhanta ina dhiadh sin, tháinig sgoláire bocht isteach. Bhí an pota beag ar an teine. ‘Cá bhfuair tú an pota sin’ ar seiseann. Níor innis an bhean dó. Bhí na focla seo scríobhtha ar an bpota:- ‘Ní fearr an taobh seo ná an taobh eile,’ agus léigh an Scoláire bocht dí iad.
    ‘Céirbí áit a fuair tú an pota sin’ ar seiseann, ‘tá ceann ar an dtaobh eile.’ Chuaidh Dómhnall agus fuair sé an pota óir, ar an dtaobh eile den chrann, agus bhí siad seibhear go bráth ina dhiadh sin.
    Barnhill Upper, Co. Mayo
    Áine Ní Giolla Ríogh