School: An Cheathrú Mhór

Carrowmore, Co. Mayo
P. Ó Glacáin

1. Le cuimhneamh na daoine go dtí timcheall dhá sgór bliadhan ó shoin bhí go leor daoine bocht ann - fir agus mná ag iarraidh déirce. Níor cosamhail ar bith iad leis na daoinibh atá ag siubhal na boithre anois. Daoine cneasta a bhí ionnta a d'éirigh bocht. Is beag lá nach dtiocfadh beirt nó triúr aca do gach teach ag iarraidh déirce agus bhí fáilte ag gach duine dhóbhtha. Bhí teach loístín aca i ngachbhaile. Bhíodh sean-pluid leobhtha. Gheobhfadh siad cochall agus cúpla mallaí le chaitheamh ós cionn na plúid. Cúpla fataí agus glam mine an déirce a gheibheadh siad. Guidhfaidh siad annsin ar son na daoine a thug an déirce dóbhta. 'Sé an
    Áine Ní Ghiolla Riogh
    Micheál Ó Loinn