School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Pádraig Mag Shamhráin

1. Comharthai Aimsire
    Ta go leor comharthai aimsire ag baint leis an bhfairrge mhoir . Bionn an fhairrge an- fhiadain , agus bionn torann aice nuair a bhionns droch - uair ag teacht . An la roimh a dtagann an droch - uair bionn tarraingt mhor uirri . imthighgeann na cuileoga , na creabhair ( cleabhair ) , na dubhain alla agus na siongain nuair a bhionns droch aimsir ag teacht . Bionn na heanacha beaga ag dul thart o ait go hait agus o theach go teach : bionn na realtoga ag preabadh sa speir comh maith nuair a bhionns droch -athru air . Bionn an teine a muchadh , bionn an deatach ag teacht anuas an simlear agus bionn go leor suithche ag tuitim nuair a bhias fearthainn ag
    Pádraig Ó Deaganaigh
    Ceathrú na gCloch, Co. Mayo