School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Pádraig Mag Shamhráin

1. Seanmhúinteoirí

Ní raibh mórán scoilteacha ann fadó.

Ni raibh moran scoltach ann fad' o .
    I mBeal an Mhuirthid a bhi an ceann ba ghoire . Bhi clann na ndaoine uaisle ag dul ann mar bhi neart airgid acu .
    Na maighistri a bhiodh ag dul thart ag muineadh ni raibh acu ach Gaedhilg agus ni raibh leabhar ar bith acu...
    Biodh na maighistri go h olc agus bhiodh siad ag marbhadh na bpaisti. In aiteachai ni raibh scoil ar bith acu ach na daoine a bhi go maith ag muineadh na bpaisti ins na tighthe.
  2. Seanmhúinteoirí

Tuairim ceithre scor blian nios mo o shoin d'fhoghluimighthi an A. B. C. agus leagasc Criostuidhe an Bhuitleirigh i rang na Naoidhnean . Ni raibh tada eile le foghluim ins na Naoidhneain ach
    Róis Ní Chonghaile
    Ceathrú na gCloch, Co. Mayo