School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Pádraig Mag Shamhráin

1. (continued from previous page)
    bhí sé thíos ceithre troighthe fuair sé an ciste. Bhí leac mhór ar bhéal an chiste agus thug sé abhaile leis é. Chuir sé an leac ar chúl na teineadh.
    Bhí scoláire bocht ag dul thart agus d'iarr sé loistín na hoidhche ar fear an tighe agus dubhairt fear an tighe go dtiocfadh leis fanacht go maidin agus fáilte. Bhí an scoláire ag breathnughadh go géar ar an leac agus dubhairt sé le fear an tighe go raibh na focla seo scíobhtha airri : "Ní fear an taobh seo ná an taobh eile."
    Chuaidh an fear amach agus thosuigh sé ag cartadh agus fuair sé ciste óir le taobh na h-áite a raibh an ceann cheana. Bhí fear an tighe agus an scoláire saidhbhir ar feadh a saoghal.
    AT1645: The Treasure at Home
    Micheal Ó Conghaile