School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Pádraig Mag Shamhráin

1. Ní raibh na sean mhúinteoirí ag déanamh mórán múnadh ins na sgoileanna, agus ní raibh siad ag fágháil aon airgid acht an méid a bhí siad ag fagháil ó na daoine a raibh a gcuid paistí ag fagháil foghluim' uatha.
    Bhí maighistir Gallda i Sraith-an-tSeagail agus bhí scoil aige ann agus fuair na malraigh foghluim agus oideacht uirthí. Ní raibh sé ag fagháil mórán airgid acht an méid a bhí gach teach ag tabhairt dó.
    Bhí an Máighistir Ó Gallchobhair ag múineadh i nGelann na Muaidhe ach ní raibh aon scoil aige sin ar chor ar bith ach bhí sé ag gabháil i measc na 'dtighthe' ag múineadh na bpáistí agus iad ag tabhairt íocacht ' dó.
    M. Ó Muireadhaigh, Corran Buidhe, a scríobh
        1. buildings