School: Log Buidhe (roll number 15539)

Lugboy Demesne, Co. Mayo
Seán de Crúis

1. Feágh Mhór 'seadh an t-ainm atá ar mo bhaile dhuthchais agus tá sé i bparáiste Chill Bhéacáin. Deich gcinn de tighthe atá ann anois ach fadó bhí tighthe eile ann nach bhfuil le feicéal anois.
    Tá pios talmhan i lár an portaigh agus " Doirín " a tugtar uirrí. Fadó bhí dhá no trí theach ann agus tá a bhfochraigh le feicéal fós ann.
    Díon tuighe atá ar na tighthe acht ar chuid aca tá díon slinn.
    Bhí coill a' fás in mo bhaile fadó agus sin é an fáth ar tugadh an t-ainm sin air. Gearradh na crainnte nuair a bhí ar na daoine tighthe do thógail agus talamh dó dhéanamh.

Tá beirt no triúr daoine in mo bhaile atá ós cionn seachthódh bliadhain agus tá gaedilg aca ach ni labhrann siad é.

Tá fothrach ingar dom agus deirtear gur cuireadh laoch mór no rí ann. Is cloch mhór agus tugtar " Cloch MacMurchadha " air. Thagad daoine ag féachaint air go mhinic agus
    Feamore, Co. Mayo
    Síghle Ní Threinnseach