School: Log Buidhe (roll number 15539)

Lugboy Demesne, Co. Mayo
Seán de Crúis

1. Ins an t-sean aimsear bhí droch shaoghal in Éirinn agus bhí sé go trom san gceanntar seo agus is iomba duine bocht a fuair bás le ocras agus anró.
    Droch shaoghal do beab é go deimin mar nuair a chuirfheabh na daoine fataí an móimead a thagadh na gasanna go bár an chré marbhuighead é ar an bpuinnte le dubhachán.
    Nuair a theip na fataí orra ní raibh le n-ithe aca annsin ach min-choirce agus cúpla glasraidh. Mhairfheadh na daoine ar aon bhéilimh amháin ssan ló agus bheadh an béilimh sin measgrha le min choirce agus glasraidh agus rudaí eile.
    Daoine a bheadh go leor bás aca bheadh orcas orra chomh maith mar bhí tú galar éigin ag dul thart. Bhí níos mó daoine ina gcomhnairbe san gceanntar seo an uair sin ná mar atá anois agus ar an árdbhar.
    Séamus Ó Toláin
    Knockanarra, Co. Mayo