School: Log Buidhe (roll number 15539)

Lugboy Demesne, Co. Mayo
Seán de Crúis

1. Sideóg
    Bí fear ann fadó agus bí sé go han bhocht. Ní raibh de beithigh aige ach bó amháin agus laogh bheag. Fuair an bhó bás agus ní raibh braon bainne ansin aige do laogh.
    Lá amháin chuaigh fear an aige amach sa garra agus bhí fear ansin ag féachaint ar an laogh agus duairt sé nach bréag an laogh sin a rá agat agus duairt an fear bocht nach raibh braon bainne aige dó mar fuair an bó bás.
    Duairt an fear leis go dtagann an bó gach lá ar dó dhéag a chlog agus bhea cúigeadh sí amárach adeir greim curraí.
    Rinne sé mar sin agus rith an bhó chuig an lios agus an fear ina droidh rith sí isteach i dteach beag a raibh ann
    Máirtin Mach Uidhir
    Moat, Co. Mayo