School: Log Buidhe (roll number 15539)

Lugboy Demesne, Co. Mayo
Seán de Crúis

1. Do chomhnaide fear agus a bhean taobh thiar de lios do bhí in aice mo bhaile-sa agus táilliúr do bhead an fear. Bhíodar bocht go leor mar ní raibh an fear ag déanamh mórán leis an táillúireacht.
    Bhí sé lá agus ní raibh aige acht píosa éadaigh a dhéanfadh bríste amháin agus do ghéarr sé é san tráthnona le go mbhéit sé réid le na dhéanamh an lá dár gcionn. B'feidhir ar seisean go bfuigidh luach maith air.
    An oidhche sin nuair a bhí an teadach géarrta aige chuaidh sé ag cuáirthearacht le chara do bhí in a chomhnaide san taobh eile de'n lios. Nuair do bhí sé ag triall thríd an lios chonnaic sé duine ag teacht chuige agus deifir mhór air dár leis.
    Nuair do bhí sé in aice leis labhair sé, an mbéadh fhios agat cé'n áit a bfhuigidh táilliúr mar teasthuigheann culaith éadaigh [uainh] "adeir an stráinséar seo leis.
    Muise sórt táilliúr is eadh mé féin adeir
    Sighle Ní Mhainnín