School: Caurane (roll number 13175)

Caurans Lower, Co. Mayo
P. Mac Giolla Gaileng

mbord acu. Bhí sé mar sin go ceann a bhfad.
    Sa deireadh chuala an tighearna talmha air agus cheannuigh sé an buidhéal ón bh'fear. Cúpla bliadhain in-a dhiadh sin bhí an fear comh bocht agus bhi sé ariamh. Bhí sé ag dul go dtí an aonach leis an bo a bhí aige nuair chas an leipreachán air. Díol sé an bhó don leipreachán agus fuair sé buidhéal eile ón leipreachán agus bhí áthas an domhain ar an bh'fear. Nuair chuaidh sé abhaile dubhairt sé leis an mbuidéal "a bhuidéil déan do chuid oibhre" agus rinne. Léim beirt fhear amach agus thosiugheadar ag bualadh gach duine a bhí ins an teach. "Imthigh libh" arsan fear. Ansin chuaidh an beirt fhear isteach ins an buidhéal.
    "Tá fhios agam céard a dheanfidh mé anois rachaidh mé go dtí an tighearna" agus chuiadh sé ann. "Seo buidéal eile dhuit agus tá sé deich nuaire níos fearr ná an ceann eile". Cuir an tighearna an buidéal ar an urlár
    the table. And that's how it was for a long time. Finally, the landlord got to hear of this and he bought the bottle off the man. A few years later and the man was as poor as previously. He was on the way to the fair with the cow he had when he met the leprechaun. He sold the cow to the leprechaun and got another bottle from the leprechaun and the man was as happy as could be. As soon as he got home he said to the bottle "Bottle, do your work" and so it was. Two men jumped out and started to beat everyone in the house. "Away with you" said the man. Then the two men went into the bottle.
    "I know what I'll do now. I'll go to the landlord" and off he went there. "Here's another bottle for you and it's ten times better than the other one". The landlord put the bottle on the floor
    AT0563: The Table, the Ass, and the Stick
    Seán Mac hÉil