Scoil: Caurane (uimhir rolla 13175)

Caurans Lower, Co. Mayo
P. Mac Giolla Gaileng

Ar an leathanach seo

1. San sean-aimsir bhíodh na daoine 20 bliadhn sull a gcaitidís bróga, agus bhíodh cuid aca nár chaith bróga ariamh.
    Bhí fear i Cárán nár chaith bróga ariamh, Michéal Aipistín an t-ainm a bhí air, bhí sé bacach agus ní raibh sé indon siubhal, agus ní raibh se indon cainnt go maith.
    Bhíodh sé an crosta le na buachaillí bheaga nuair a racaidí ag cuairt chuig bhíodh clocha aige istigh san teach agus bhíodh sé ag iarraidh cacaí agus cuireadar leas-ainm ar dar ainm cacaí.
    Bhí fear eile ui Cárán dár ainm Seán Nancy níor chaith se bróga ariamh, racaidh se go dtí an aonach gan aon bróga agus nuair a bhíodh beagán [?] aige bhí sé chomh tapaidh le gluaisteán agh ceacht abhaile gan aon bróga air.
    Ní ceart uisge ra gcos a chaiteadh amach san oidhche ar fhaitíos go bualadh cú na sideóga leis an uisge sin.
    Agus ní ceart aon uisge a caitheamh amach, gan salainn a chur ar.
    Caiteann chuidh de na caoine bróga bun adhmaid agus caitheann cuid de na daoine iad anois.