School: Caurane (roll number 13175)

Caurans Lower, Co. Mayo
P. Mac Giolla Gaileng

1. Scéal ag baint le Oidhche Samhna.
    Bhí fear in-a comhnuidhe i Co Mhuighe Éo agus ní raibh sa teach aige ach a bhean agus dhá pháiste eile. Bhí an cíos le dhíol aige ach ní raibh aon airgead aige. Aon bó amáin a bhí aige agus bhí sé ag dul go dtí an aonach timpeall a sé a chlog ar maidin lá amhain. Ní raibh brecadh an lae ann agus nuair a bhí an fear ag dul thár lios casadh leipreachán air. D'iarr sé ar an bfear cé méid a bhi ar an ba. "Cúig púnt is fiche" arsan fear. "A" arsa an leipreachán "seo buidéal dhuit agus déanfaidh sé fear saidbhir dhuit". Rineadar an margadh.
    Tug sé an bhó do'n leipreachán. "Nuair a rachaid tú abhaile anois fág an buidéal ar an mbord agus abair "A bhuidéil deán do chuid oibre". Rinne an buidéal a chuid oibre. Léim beirt leipreacháin amach agus ní fada go raibh an béile a b'fearr san tír ar an
    A story concerning Hallow'Een.
    There was a man who lived in Co Mayo and all he had living with him were his wife and two children. The rent was due but he had no money. A single cow was all he had and he was on is way to the fair at six o'clock in the morning of Hallow'Een. Daylight had not yet broken and as the man was crossing a flagstone, he met a leprechaun. He asked the man how much was the cow. "Five pounds and twenty" said the man. "A", said the leprechaun, "here's a bottle for you and it'll make a rich man out of you". They did the deal.
    He gave the cow to the leprechaun. "When you go home now, leave the bottle on the table and say 'Bottle, do your work'". The bottle did its work. Two leprechauns leaped out and it wasn't long until the best meal in the land was on the
    AT0563: The Table, the Ass, and the Stick
    Seán Mac hÉil