School: Caurane (roll number 13175)

Caurans Lower, Co. Mayo
P. Mac Giolla Gaileng

1. Is beag teach ins an tuaith nach bhfuil cuinneóg ann.
    Tá cuinneóg againn sa mbaile. Cuinneóg deas is ead í acht tá sí sean anois. Bhí sí in mo-teach sul a rugadh m'athair. Dubhairt m'athair liom go bhfuil sí cúig agus seactmhadh nó ochtmhadh bliadhan daois agus níl sí go dona fós.
    De ghiusach atá sí déanta. Rinne Seán Eamuinn Móir í fear a bhí ina a chúpéir an am sin. Bhí sé in a comhnuidhe i Cárán. Rinne sé cuinneóga, barraile, agus tubainne do na daoinne thart timcheall na h-áite. Níl fhios agam anois cé mhéid a tugamar ar an gcuinneóg. Rinne sé tubán i gcóir bainne an am céadhna leis an cuinneóg agus tá sé comh maith indiú agus a bhí sé an lá a rinneadh é.
    Tá an cuinneóg dhá troigh ar aoirde ceathar déag ordhlach leithead ar an
    Seán Seosamh Ó Mórán