Scoil: Monksland (C.) (uimhir rolla 2792)

Fearann na Manach, Co. Lú
M. Nic Oireachtaigh

1. Maoin i bhfolach
    Ta páirch i láin luibh, agus is é an t-ainm ata air ná Seanchill. Is le Mac Ui Riain an páirch seo. Deirtear go raibh Cill ins an bpáirch sin fado.
    Na Soithe Beannuigthe a bi ins an gCill creidtear go dthugadh agus gur cuireadh faoi'n d'talam ar an dtaobh thuaidh den cnuich íad.
    Deirtear gurbh iad na Mánaigh a chur annseo íad mar bhi ortha ceichead as an ait seo agus ni raibheadar i ndon iad a thabhairt leo.
    Creidtear go bhfuair saghart eolas ar na Soithe Beannuigthe seo, act ni dhearnad aon iarracht iad a fágail.
    Nil fios cruinn ag na daoine an luach ceart ata ortha. Nior friteadh or na stor sa ceannthar seo ariain.
    Fuaireader cloc mor ins an bpairch sin in a bhfuil an stor i bhfolach. Bhi poll beag san gcloc, agus creidhtear gur uisge beannaigthe a bi ann.
    Josephine Rogan
    Monksland