School: Cúl an Bhuacaigh (roll number 10471)

Cúil an Bhuacaigh, Co. Cork
Cáit, Bean Uí Chathasaigh

1. Timceall cead bhlian o shoin bhí buacaill díomhaoin sa chomhansanacht Bhaile Mhúirne darb' ainm do Malachi Duggan Carraig a Staighre.
    Sé an obhair a bhiodh le deanamh aige sin ná an t-airgead a bhailigheadh an t-agent ó na feirmeóirí, é a thogaint uaidh le láimh láidir agus é thabairt thar n-ais d'os na tineóntaidhthibh.
    Lá amháin rith sé isteach i dtig Choncubhair Móir Uí Luasaigh i gCnoc an Lubhair i bparóiste Bhaile Mhúirne agus d'fhiafruigh sé de mhuintear an tighe, corcán a thabhairt dó, cun an t-airgead do cur i bhfolach. Bhí saothar air mar bhí fhios aige go raibh na saighdiúirí ar a thóir. Do tugadh dó corcán beag ar a dtugaidís "Scilit" air agus dubhairt sé leo é a fhaireadh ar eagla go mbeirfí air agus ná bhead fhios ag aoinne cá bhfágfadh sé an scilit. Do rith sé amach agus do rith Concubhar Mór amac na dhiaid ac theip air Mailicy d'fheiscint. Níor bhfada gur chonnaic Concubhar na saighdiúirí ag dul siar i
    Eibhlín Ní Cathasaigh
    Baile Mhic Íre, Co. Cork