School: Cúl an Bhuacaigh (roll number 10471)

Cúil an Bhuacaigh, Co. Cork
Cáit, Bean Uí Chathasaigh

1. Chuaidh beirt fhear siar ó Bhaile Mhúirne do Neidín lá agus taréis tamaill ag ól do thuiteadar ar meisge. Do thosnuigh bruidhean idir iad féin agus beirt fhear ó Neidín. Tháinig na Gárdaí ortha agus do gabhadar iad.
    Do bhí sean-duine mar fínné ag na Gárdaí agus is é an tuairisg a thug sé ar an bruidhean ná "Ná fheadar conus do thuit sé amach mar nuair do chonnac ar dtúis iad do bhí sé na thúarlamá-giúng[?]-aca, ba gearr go bhfeaca go raibh sé na straoil-amán-straoil, is níor bhfada go raibh sé na cíarlamá-bocs. Níor bhféidir leis na giusitís é sin do dheanamh amach agus do sgaoileadh saor iad.
    Cáit Ní Mhuimhneacáin
    Amhlaoibh Ó Muimhneacáin