Scoil: Áth na gCoire

Anagaire, Co. Dhún na nGall
Seán P. Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    go bhfacaidh siad an áit ar cuireadh an seandhuine. An oidhche sin tamall indiaidh dul a sholus do dimthigh an bheirt agus ní thearn siad stad no comhnaidhe go raibh siad sa roilig. D’fhosgail siad an uaigh, thug aníos an mala agus thoisig ag bríseadh na cno le iad no cuid aca ithe. Nuair a bhí siad tamall a ithe thoisig fear aca a roinnt agus deirfeadh sin ceann duitse agus seo ceann damhsa ceann duinse ceann damhsa, ceann duitse ceann damhsa agus do reir sin. Ce bhí dul thart taobh amuigh de’n bhalla acht stocach og agus [chualleidh]? sé an beirt istoigh agus arsa seisean leis fein sin Dia agus an Diabhail ata annsin. Dimthigh se leis, chuaidh isteach sa chead teach a casadh air agus dubhairt go raibh Dia agus an Diabhal san roilic ag roinnt na corpanna. Bhí bean san teach seo nac raibh an siubhal go ró mhaith aici no bhí sí ag leigint sin uirthí ar scor ar bith agus ar shiubhal léithi sa agus a fear go dtí an roilig i cuideachta an stocac a tháinig isteach go bfeichfeadh siad an le Dia no leis an Diabhal a bhí na daoiní a fuair bas as an teach a dhul.
    Anois nuair a chuaidh an stocach thart ag taobh na roilige bhí na gaduidheannaí
    AT1791: The Sexton Carries the Parson