Scoil: Áth na gCoire

Anagaire, Co. Dhún na nGall
Seán P. Ó Gallchobhair

siadsan thart leis an meid a dhól siad.
    Déirigh an gasúr go sochair, suaimhneach annsin sgiob leis na gunnaí. Thug leis an beathach agus as go bráthach leis go dtí an tigh tighearna. Bhí sé sásta leis, an iarraidh seo, agus diarr air a dhul ‘na baile chuig a mhuinntear.
    Bhí athas ar an gasúr nuair a fuair sé cead a cinn act ní raibh i ghach amháin níos mó [arsan]? no a bhí ar a mhuinntir roimhe.
  2. Sean Sgeal
    Fadó bhí gorta sa tír seo agus bhí na daoine go leir iongantach boct agus ag fághail bhais leis an ocras. Acht ma bhí daoine bochtha sa tír bhí corr dhuine sháidhbhir fosta. Bhí fear de’n dream deireannach seo ag tabhairt amac arán gac lá de na paisdí bochtha agus sin an áit a bhéad an strachadh agus gan oiread agus “go raibh maith agat” arádh
    Ar chuma ar bith tháinig cailín beag gach lá agus cailín nach raibh dana no dolba agus fuair a builbhín cosamhail le gach páisdé eile agus nuair a gheobhaidh sí é deirfeadh sí go raibh míle maith agat a dhuine uasail. Budh gnáthach léithe an builbhín a thabhairt na bhaile léithe gach lá agus
    Oide (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)