Scoil: Áth na gCoire

Anagaire, Co. Dhún na nGall
Seán P. Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    annsin. Ní bhéidh sibh níos fuide leibh fhein arsa seisean ag caitheadh do a chuid eadaigh agus ag fághail bhata. Shuidh sé síos ar an charraic leo.
    Ní raibh siad abhfad le chéile annsi go dtáinig Aingeal fá choinne an triúr. Diarr sé ar an bhfear úr a fhanacht san aith a raibh se nach raibh gnóithe leis. Is cuma arsa seisean c’acha tá nó nach bhfuil tá mise gabhail leib fosta go bhfeicfidh me caidé’n cinéal áit atá agaib. Chuaidh sé fhad leis an gheafta acht ní leigfadh naomh Peadar isteach é. Annsin diarr se ar an t-aingeal ceist a chuir ar Naomh Peadar caidé bhí sé gabhail a dheácadh leis fein agus seo an freaghair a fuair se - a dhul na bhaile agus aire a thabhairt do a athair agus a mháthair, a dhul un Aifreann corr dhomhnach agus annsin go mbéadh áit mhaith fa na choinne. An chead domhnach a chuaidh sé un Aifreann bhí ropa gréine ag gabhail ó fuinneóg go fuinneóg.
    Chait seisean de a chota agus chaith suas ar rópa na gréine í. D’fhán an cota ar an ropa agus bhí an saghart ag amharc ar agus dubhairt an fear a chuir an chota ar rópa na gréine fanacht go raibh cupla focail le rádh aige leis.
    Nuair a bhí achan rud thart chuir an sagairt ceist ar an bhfear seo caidé’n cumhacht a bhí aige nuair a d’fan a chota ar rópa na greine. “Níl cumhact ar bith agam” ar seisean. Fan go bhfeicfidh mise an bhfaneochaidh mó chota sa shuas arsa an
    Oide (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)