Scoil: Áth na gCoire

Anagaire, Co. Dhún na nGall
Seán P. Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí siad annsin sa Chaisleán tamall breagh agus tháinig mac ‘un t-saoghal chucha. Indhiaidh bliadhain eile tháinig páisde eile ‘un t-saoghal agus bhí achan rud ag dul ar aghaidh go maith go dtí lá amháin a bhí rasaí ar an tráigh. Bhí an tráigh seo in aice an Chaisleán agus dimthigh an fear agus capall rása leis fa choinne an rása. Bhain sé an rása agus nuair a bhí sin deánta dól sé [braon]? beag agus thoisig ag cainnt agus a rádh gur aige-san a bhí an cailín a bá deise ar an domhain. Bhí fear eile ag eisteacht leis agus agus dubhairt gur mhaith leis í a fheicheáil d’fhag an bheirt acha an tigh taibhrne agus seo iad ag tarraingt ar an Chaisleáin.
    Chonnaic sise iad ag teacht agus thug sí leithe na pásdí agus leim sí fhein agus na páisdí léithe isteach sa tobar. Thoisig an tobar ag spréadhadh agus ag spréadhadh agus o’n lá sin go dtí an lá indiu tá trí ealla le feicheáil annsi agus deirtear gur iad atá ann.
  2. Cora Cainnte
    Is iomdha duine a bhfuil do ghalar air. Ní bheirfidh tú goirid ormsa a Pádraigh