Scoil: Fiach Naomhtha (Buach.), Eadragóil

Eadargóil, Co. Chorcaí
Muircheartach Ó Séaghdha

1. (gan teideal) (ar lean)

Deirtear raibh go sean bhó ann trath éigin fadó

(ar lean ón leathanach roimhe)
    na Riabhaiche ar an dá lá deirneach do Mharta agus an céad lá do Abrán agus bíonn gach duine ag faire ar a cuid mbeithideadhach féin an am seo mar deirtear dá raghadh aoine aca bpoll (?) ní bheadh aon rath ar an ceann seo go dtí an am seo arís.

Fadó bhíodh na daoine go léir ag deanamh eadaigh as gcuid olna féin.

Fadó bhíodh na daoine go léir ag deanamh eadaigh as gcuid olna féin. Agus oidhche amháin bhí bean ag sníom tar-eis dhódeag a chlog. Tháinig piast mhór isteach chuiche agus dubhairt se. "Cíoraimís caraimís snáthaimís olann agus is maith an riusín bean an tige ar ball" Ansan tháinig piast mhór na gceithre mbeann na gceithre gcos agus na gceithre h-earbeall agus dubairt sé. "An bhfuil an tuisce istigh?" "Níl" arsa an bean. Dubairt se beit anuigh agus an tuisce a tubairt lei. Agus chuaid si agus nuair a bhí sí ag an dtobar do labhair an