School: Fiach Naomhtha (Buach.), Eadragóil

Eadargóil, Co. Chorcaí
Muircheartach Ó Séaghdha

Feach bun leathanach a 119
    maireann daoine meadhan-aosta (Bill Richard &c) a chualaidh glórtha agus gáire agus gol nár bhain leis an saoghal so sa bhaile fearain so ist oidhche. Innseadar dom é.
    Bhí crann ann, agus aoinne a chuir tuagh i bfeidhm uirthe riamh cailleadh é. Thuit an crann sa deire ach má thuit fagadh ann é gan dodhadh gur fhéoch an aimsear é. Ní fheadar na go bhfuil cuid de fós ann . Tá lios comhgarach do áit.
    Muircheartach
  2. Bhí bean ann fadó agus gach oidhche bhiodh sí ag sníomh. Oidhche amháin bhí sí ag sníomh ar fead na h-oidhche agus bhí an chlann go léir imighthe a chodla agus tháinig bean mhór isteach. Dubhairt sí "Cioram is cártham, snátham is níghfam is bréag scroid árnáin bean a tighe cúgam."
    Dubhairt bean a tighe annsan, "Tá sliabh na mban bhfionn tre theinne", agus do rith an bean mhór amach agus dubhairt sí "mo bhotháinín-sé mo bhotháinín-sé" Annsan do dhún bean a tighe an doras agus chuaidh sí a chodhla.
    Paddy Ó Súileabháin
    Máire Caobhach