Scoil: Fiach Naomhtha (Buach.), Eadragóil

Eadargóil, Co. Chorcaí
Muircheartach Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Craos-Galar. - Seo leigheas d'on craosgalar. Gé do chuir isteach agus gan aon bhlúire bídh do thabhairt di, agus maidin áirithe píosa córda a chuir mór thímpal a goib agus é do shátadh isteach i mbéal an duine breóite go dtí go leigeadh an té a h-anál amach.
    Leónad
    Seo rud a deintear anois dá leónadh duine a chos; téighean an duine sin agus coimeádann sé an chos fé shruthán i n-áit na mbeadh an sruthán ag tuirim le fánig carraige.
    Truich
    Deireann na sean daoine go bhfuil leigheas i ngach rud a dearfadh an marcach a bhíonn ag marcuigeacht ar chapall bán d'on truich.
    Uscóid
    Dá gcuireadh duine an Billeóigín Cúaiche suas leis an uscóid deirtear go bhfuil sé go h-ana mhaith cun an ucóid do bhriseadh.
    Faithne
    Dhá mbeadh faithne ort, deirtear dá bhfaighfá tobairín ar chairrig i n-áit ná mbeadh súil agus é fhághail is dá níghefá an faithne leis an uisge go mbainfeá iad go léir díot.
    Craobh-Adhbhar Duig
    Fáine óir do chuimilt leis an Craobh Adbhar Dorn d'on t-súig atá díreach san áit a mbuaileann an chroch an simné do mheascadh le uisge agus é d'ól
      1. cleachtas an leighis
    Pádruig Ó Donnabhain