Scoil: Curratavy

Corr an tSamhaidh, Co. an Chabháin
E. Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mháith gó léor ar féádh támaill bhigh, agús annsín lóbhadh síad ins an taláimh. Támáill índhiaidh seo fúairedar ísteach ná prátaí acá agáinn indiú i na "Kerr-Pinks" agus "Aran Victors". 'Síad ná "h-Epicuirí" ná prátaí á cúirtear ís tuisgé sán bliadhain.
    Tá sean-fóchlaí á ná séan dáine thárt annseo:- "Múna gcúirtear sán n-Earrach, ní báintear sán bhfóghmhair," no "Múna dtugtár d'ón dtálam ní bhfághthar úaith." Annseó núair a bitéar ág cúr ná preataí i-n "loí" thíonntúighthear án fhod shúas léis án spád. Fádó ní bhíodh aon spadaí ácha, ách bíodh "laidhe" ácha in h-íonad. Tá níos mhó ghá chúr anóis, ná már á gcúradh bliadhantha o shín, agús tá síád ág meidíugadh gách bliadháin. Már gcúirtear bprataí sán áit ceadhná bliadhaín ámhain, dá ráb síad chúrtha án bliádhain roimhe ré thúgtar "Sean Gáirdin" áir.
    Ó's rúd é go bfuíl án thálamh mhí-chórthromh, bócht, sléibhteamhail annseo, cáithtear an óbáir go léir á déanamh léis án lámh. Núair á bionn án "barr glás" ág teacht anúas ás ná "n-io,aracha" báintear ná fiadhailé ás. Ánnsín chúirtear creafóg úr shúas á ná n-íomaracha. Fágtar már sín íad go dtí go bfásann án "bhárr" níos mó. Ánnsin níghthear íad lé mhéasgadh (blue-stone and washing-soda) léis án "duibheachain" do cóngbhúil ár chúl. Nígthéar íad már sín dhá úaire agús bréis.
    'Síad ná mná (?) á déanann síudh (?) ná "sgoiltean", no ná "Prataí Pór". Chaithfhear "súil" á bhéith in gách "sgoiltean". Núair á thógtar amách án chéad clíabh sgóiltin, cráithightear úisge beannuighe
    Róise Ní Shámhrain
    Máiréid Ní Cárrigan