Scoil: Cathair Seircín, Inis Tíomáin (uimhir rolla 5186)

Cathair Seircín, Co. an Chláir

Tobar Bannuighthe.
    Tá Tobar Bannuighthe. timcheall míle o'n ait seo ise Naomh Baoithin a tugtar uirti.Tobar an-deas is eadh é ta an uisge go han-maith chun e cimilt lé súile go mbíonn lag radharc ionnta.
    Uair amháin do tháinig fas de shagas éigin i súil fir sa cómharsanacht agus chuaidh sé go dtí an tobar agus dubairt se An Gniom creideamh agus Ár nAthair agus Go mbeannuighthe duit trí uair agus Glóire .Nuair a d'eirig sé cun imeachta cimil sé an uisge da siúl agus cad a tharla ach do tuit an fás ón a shuil sa tobar.
    Lá eile do chuaidh bean amach go dtí an sruthán a bhí ag teacht amach as an dtobar. Tháinig sí isteach agus chuir sí an t-uisge sa ciotal agus chroch sí os cionn an teine e .Do chuaidh sí amach agus nuair a thainig sí isteach arís do bhí an ciotal ag ceochadh as dromh na gcathaoiresach .Níor déin sí ach an t-uisge a tógaint amach aris go dtí an sruthán.
    Máire Ní hOrgáin
    Bean Uí Chonóil