Scoil: Gortown, Cill Seanaigh (uimhir rolla 14238)

Baile Mhic Cráibhín, Co. an Chláir
M. Mac an Airchinnigh

1. (gan teideal) (ar lean)

(ar lean ón leathanach roimhe)
    fingers was visible on the stone, but as the world aged, it became overgrown with grass and heath. The chalice was never since recovered, and today nothing remains to indicate the scene of this occurrence.
  2. Toruidheacht Seán Fada .
    Cúpla céad bliain ó soin bhí fear darb ainm Seán Fada in a cómhnuidhe im cheanntar.Bhí tigh beag clúmh aige agus bhí feirm beag talmhan aige leis.Bhí sgeach-geal ar fás ar an dtaobh thiar de'n tigh agus deirtear go raibh na daoine maithe ina gcómhnuidhe ann mar is minic a clois na cómarsain ceol sídhe ann tar -éis tuitim na hoidhche .Tar -éis tamaill ghearr Seán a sgeach -gheal mar bhí sé ag chuir an páirc fé bárraí.
    Ón lá sin amach bhí an míadh aige.Ni raibh stoc nó airgeadh aige.Oidhche Bealtaine a bhí cuige bhísé féin agus a mhach ag teacht abhaile ó torramh.Druid Seán tharais chun a phíopa do lasadh agus níor mhóthuig an bhuachaill eile aon rud go dtí gur chúala sé sgread ón a athair ag teachtcuige ón roilg a bhí in gár dó.Rith sé chómh meár agus a bhí