Scoil: Cill an Dísirt (C.) (uimhir rolla 15302)

Cill an Dísirt, Co. an Chláir
Máire Mac Eochaidh

1. Lios na bhFaithche
    Tá muinntear darbh ainm Ó Deaghaidh na gcomhnaidhe inaice an leasa seo. Tuairm 70 bliadhna o shoin thánaig galar diamhaire ar a gcuid beithidheach agus do theip ortha leigheas d'fhagháíl no a dhéanamh amach in aon chor cad do bhí ortha.
    In deire na Dála do chuaidh bean an thighe ar cúaird chuig "Biddy Early." Sin é an bhean feasa go raibh cáil mhór uirthi ar fuid na tíre maidir le rudaíbh diamhaire.
    Bhí aithne ar Bhiddy uirthi díreach nuair do thánaig sí isteach agus bhí fios a scéil aici chomh maith. Dubhairt Biddy go raibh na beithidhigh ag cur isteach ar na daoine maithe abhí sa lios agus gurbh é sin an fáth gur cuireadh galar ortha.
    Do thug sí comhairle de'n chuirteóír tigh bainne a dhéanamh de'n thigh inaice an leasa. Deineadh san agus d'imthigh an galar o na beithidheachaibh.
  2. ( 6. Bean Uí Deaghaigh a h-ántín, an bhean a chuaidh go Biddy Early)
    Bean Uí Eochaidh