Scoil: Cill an Dísirt (C.) (uimhir rolla 15302)

Cill an Dísirt, Co. an Chláir
Máire Mac Eochaidh

1. Naomh Seanán

Cé uaidh gur shiolruigh sé
    Tarngaireacht Naoimh Padraigh

Rugadh Naomh Seanán ag Mágh Locha i Mígh-gort inaice le Cill Rúais. Flaith uasal be eadh a athair a shíolruigh Ó Conaire Righ na h-Eireann. Do bheannaigh Naomh Padraig Co-an-Chláir ó Chnoc Phádraigh i gCo. Luimnigh ar bhruach na Sionnaine.
    San mbliadhain 488. Deirtear gur dhein sé tarngaireacht annsin go mbéarfaidhe buachaill i gCo-an-Chláir agus leis an aimsir go mbeadh cáil mhór ar an mbuachaill sin. Ba é Seanán an garsún sin.

Turas go dtí an Róimh
    Inis
    D'fhág Naomh Seanán Mainistir Naoimh Nóil agus do chuaidh sé go dtí an Róimh agus ag teacht abhaile dhó do chaith sé tamall le naomh Dabhid Easbog Bhreathnaigh. Do chuir sé ar bun a chéad teampall in Eirinn ag Inis Coradh cúig mhíle ó Chathair Corcaighe. D'fhág sé an áit sin fé chúrumh a chompanacha agus d'imthigh leis go h-Inis Luinge áit 'na chur sé ar bun teampall. Do thug sé an Chaille de cuid des na hIngheanachaibh Brendáin, Uachtarán barúin Ciarraighe.

Inis Mór ( Fiadh )
    Annsan do ghluais sé ar an uisce chomh fada le h-Inis Mhór ins an abhainn Fheargus tiomáineadh i gcoinne na gaoithe é nó gur shrois sé Inis Tuaisceart ( Tugtar Inis Luaidh anois ar Inis
    Ita Ó Bhriain
    Crodh Bhreacháin, Co. an Chláir