School: Cill an Dísirt (C.) (roll number 15302)

Cill an Dísirt, Co. an Chláir
Máire Mac Eochaidh

1. 2) Líos Cormaic
    Bhí fear bocht na chomhnaide inaice an leasa seo fadó riamh. Bhí clann mór aige. Bhíodar beagnach gan biadh agus is gioblach an chuid eadaigh abhí ortha. Bhí an cios le díól agus bhí sé gan airgead. Ní riabh ach aon sean bhó aige agus fe dheire bhí sé beartaighthe aige i do dhíol ar aonach Cill-an Dísirt.
    Maidean an aonaigh bhí sé ag tiomáint na bó thar an lios nuair do chonnaic sé fear béag ag teacht amach ón lios agus é ag tiomáint bó óíge álainne. Do bheannaigheadar dá chéíle mar do cheap an feirmeóír annsan gurbh é fear saoghalta abhí ann. Do thosnuigheadar ag caint agus d'innis an bochtán a sgéal do'n dhuine eile.
    Indeire na Dála do thairig an fear beag a bhó óg álainn a thabhairt do'n fhear eile mar mhalairt ar an sean-bhó abhí aige. Do deineadh an margadh agus do chuaidh an feirmeóír abhaile leis an mbuin. Bhí an oiread sin bainne aici agus abhí ar cúig ba coitcianta. Ní riiabh easba bidh ná ddíghe ag an gclann ón lá a thánaig an bhó ón lios 'na measc.
    Máire Ní Cathasaigh
    Lios Cormaic, Co. an Chláir