Scoil: Com Sheóla (B) (uimhir rolla 15646)

Cill Mochomóg, Co. Chorcaí
Conchobhar Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. An ceud lá a raghfá ag cur scioltán dá mbeadh cuid acu gan cur agat nior cheart iad a thabhairt isteach abhaile leat acht iad a thabhairt dos na buaibno do ainmhidhthe eigin

Ní ceart aon talamh do dhearga Aoine a Cheasadh. Deireadh na sean-daoine, "Aoine an Cheusad na saoire ar casaoíbh"

Ní ceart dul isteach doras le ramhain, le píce no lé sluasaid ar do ghualainn

Ní ceart treabhadh nó romhar i gcoinnibh na críche

Sa tseana shaoghal do thugadh gach feirmeóír a dha oiread bídh do gach ainmhidhe Oidhche Nodlag agus Oidhche an Dothain Mhóír

Má fágtar aon chuid de iomair gan siol a chur ann nuair a bhídhtear ag cur garradihe beidh ana mhí adh ar an té a dehin an dearmhad. Siol dearmhad a tugtaí air

Oidhche lel Seáin lasann fear-a-tighe scathán mor aitinn agus teidheann tríd an garraidhe leis agus imeasg na mbó leis chun mí adh na bliadhna a choimeád uatha

Má thugann tú bainne do dhuine agus é fhaghail thar nais arís uaidh ní beidh aon rath ort

Má thugann duine tabharthas bláthaighe chughat is ceart duit rud éigin a chur san ártach follamh nuair a bíonn sé ag fágaint (?) do thighse