Scoil: Com Sheóla (B) (uimhir rolla 15646)

Cill Mochomóg, Co. Chorcaí
Conchobhar Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Lá dá raibh beirt fear a bhí 'na gcómhnuidhe i mBárrlinn ag teacht ó Bheanntraighe i dtrucaill comónta do thosnuig an lá ag báisteach agus do lean sé de go raibh tuille mór san abhainn. Do tháinig na fir go dtí an áit na rabhadar chun dul treasna na h-abhann. Thiománadar an capall ar aghaidh an t-srutha. Do sgiobadh as an dtrucaill iad le fórsa an tuille ach d'éirig le duine acu greim d'fhágáil ar sgeich a bhí ag fás ar bruach na h-abhann agus é féin do tharrac go talamh tirm, agus do rith sé go tigh cómharsa chun cabhair d'fhághail. Do tháinig beirt fhear thar nais leis. Do chuarduígheadar tímcheall ach ní fuaradar tásg ná tuairisc an fhir eile. Do leanadar de'n gcuardach ar feadh seachtmhaine ach ní fuarathas corp an fhir. Fé dheire do cuireadh fios ar shagart agus thánig sé. Do léig sé leabhar san áit nar sgiob an tuille an fear agus annsan dúbhairt sé leis na fearaibh dul agus cuardach fé bhruach na h-abhann in áit áirithe agus go bhfaghadh siad corp an fhir ann. Do chuadar chun na h-áite. Do chuarduígheadar agus do fuaireadar.
    Pádruig Ua h-Úrdail
    An Muileann Mór, Co. Chorcaí