Scoil: Com Sheóla (B) (uimhir rolla 15646)

Cill Mochomóg, Co. Chorcaí
Conchobhar Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Ós cíonn trí céad bliadhan ó shoinn do chómhnuidh i gCaisleán Rínn an Disirt fear dár bainm Eoghan Ó Súileabhain. Únchail do Dhómhnall Cam abeadh é ach do iompa [?] sé ar taobh na Sasanach agus tugadh an caisleán san do. Bhí ana fhuath ag Dómhnall dhá úncail agus dubhairt sé lei féin go gcuirfheadh sé deireadh leis.
    Oidhche amháin thug sé leis cúpla céad fear i mbád agus do thanghadar i dtír inaice an chaisleáin. Do bhriseadhar isteach tré fhuinneóig a bhí ann. Bhí troid beag eadortha féin ahus na saighdiúirí a bhí ins an gcaisleán ach níor lean sé abh [?] mar bhí na saighdiúirí a bhí ag Dómhnall ró láidir dhóibh. Do rugadar ar Eoghan agus do mharbhuigheadar é agus do chuireadar ar an dtaobh amuigh de'n doras.
    Tá an caisleán ann fós ach níl aon cheann ar cuid de. Tá na fallaí cómh maith agus a bhiodar riamh.
    Rinn an Dísirt, Co. Chorcaí