School: Com Sheóla (B) (roll number 15646)

Cill Mochomóg, Co. Chorcaí
Conchobhar Ó Séaghdha

1. Do bhí muillean mór mar a bhfiulim im cómhnuidhe anois, tímcheall míle ón scoil seo agus siné an fáth go nglaodhtar Muillean Mór ar an áit. Iarrainn a bhí ghá leaghadh ins an muillean seo agus fuarathas an t-iarrainn i ngiorracht de uachtar an tailimh ceudna agus bhí an muillean suidte.
    Do bhí an muillean seo ag obair tímpeall dá ceud blian ó shoin agus bhí suas le dachad fear ag obair ann. Tá an inneóin le feiscint is le fághail ann agus tá rian na teine ann fós.
    An t-uisge a chuirfeadh an muillean ag obair do gheibtí ó Loch Buidhe é, sin loch ar bhár Cnuic na gCeachann. Do bhí dorus mór leis an loch chun an t-uisge a stopadh agus nuair a oireadh an t-uisge do'n mhuillean do caitheadh fear dul cómh tapaid agus do bhféidir leis agus an loch a leigint agus dul airís chun é stopadh.
    Do bhí ar lucht oibre an mhuillinn cloch breasail d'fhághail ó Sasana chun an t-iarrainn do dhénamh. An bádh deireannacht a tháinig isteach do chuaidh sí go tón puill i dtráig an t-Snámha le last cloch breasail agus tá an breasail le feiscint fós ann.
    An t-iarain a deineadh ins an muilleann
    An Muileann Mór, Co. Chorcaí