Scoil: Com Sheóla (B) (uimhir rolla 15646)

Cill Mochomóg, Co. Chorcaí
Conchobhar Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Aon uair amháin bhí beirt fhear tímcheall na h-áite seo ag deanamh stáca coirce. Bhí duine acu anáirde ar an stáca agus an fear eile ag chaitheamh na bponan suas do. Bhí an fear ar an stáca níos láidre ná an fear ar an dtalamh agus ní raibh seisean ábalta ar na punain do chaitheamh mear a dhóithin.
    Bhí fear siubhail ag luighe in aice leó ag feachaint ortha agus ag caint leó.
    Nuair a bhí sé ag dul nios géire ar an bfear ar an dtalamh dubhairt sé ná feadfhadh Seán Láidir Ó Craulaoí féin na punain do choimeád chuige.
    Do airig an fear siubhail é agus do freagair sé. "Cuirfigh mé geall leat go bhfeadhfhadh" ar seisean.
    Rug sé ar thrí nó ceithre punain i dteannta chéile agus chaith sé suas go dtí an fear ar an stáca iad. Do lean sé air á gcaitheamh suas agus níor bhfada go raibh an fear shuas tuirseach. Annsan do rug an fear siubhail ar an
    Murt Mac Cárthaigh
    Cuar Uí Chomáin, Co. Chorcaí