Scoil: Com Sheóla (B) (uimhir rolla 15646)

Cill Mochomóg, Co. Chorcaí
Conchobhar Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Fadó deirtear go raibh eun mór tímcheall na h-áite seo agus go raibh sé ag deanamh díobhála ar bharraí na ndaoine. Lá amháin tháinig Fionn Mac Cúmhall ag fiadhach. Bhí Bran in aoineacht leis.
    Níor bhfada gur casadh air an teun.
    As go brách leis an eun agus Bran 'na dhiadh go dtí go dtánadar go h-áit darb ainm Ínnse na gCeann. Níor fheud an t-eun dul níos a shia, agus isé an rud a dhein sé ná, iompó agus troid leis an madra.
    Ní raibh aoinne acu ábaltha ar an lámh-uachtar d'fhagháil ar an gceann eile, agus bhíodar araon geall leis marbh ó bheirt ag troid. Ní rabhadar ábaltha ar sheasamh agus 'sé rud a dhein Fionn ná cloch mór do caitheamh leó. Bhain sé na cinn den bheirt acu agus chuir sé fé'n gcloich a chaith sé iad, agus d'imthig sé leis abhaile. Riamh ó shoin glaodhtar Ínnse na gCeann mar ainm ar an áit.
    Inse na gCeann, Co. Chorcaí
    Risteárd Ua hÚrdail