School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trá Phraisce, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. (continued from previous page)
    Sar a deineadh an seipeál i Dromleabh do bhí daoine ag deanamh seipéal i gCillcáscáin ach aon maidin Samhraidh núair eirigeadar do bhí an séipéal leagtha anuas ac aon piniúir amháin annsan bhí eólas ag na daoine nár bé an áit ceart cun séipéal a deanamh.
    Do bhí an seana bóthar ana uaigneach agus ana bhaoglach conntabarta. Tá mórán piosaí le feiscint go dtí an lá indhiú acht tá aiteanna eile de agus tá neantóga agus aiteann ag fás ann agus tá claidhte déanta tridh. An áit ina raibh na drochaidh déanta bí síad ibfadh níos fearr ná na drochaidh atá ann anois. Trídh an bóthar sin iseadh a teigeadh na daoine núair a bhídís ag dul go Corcaig le na leitreaca agus tugadh síad leó aon nídhe a bhíodh ag teastáil uatha. Tá baint éigin ag an bothar sin do réir sprideanna agus rudaí uaigneaca.
    Lá amháin bhí fear ag dul go Corcaig agus do bhuail sprid uime do cuir sé as a slíghe é, do bhí sé ag cainnt leis ac níor labhair an fear. Do thóg an sprid an fear leis go dtí bearna na Gabhaille agus do mhairbh sé annsan é. Tá áiteanna eile agus tá carn cloc ann agus is ceart do gac duine a bíonn a gabháil an treó cloc do caitheamh ins an gcarn. Do réir
    Siobhán Ní Shúilleabháin