School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. (continued from previous page)
    mar a bhí na blíanta ag gabháil tairis, bhí na daoíne ag éirighe níos ciallmhara agus do deineadar an bhótar nua. Bí alán daoíne ag obar ann, fuaradar oct bpingne sa ló, cuireadar polaí telegráfa na sheasamh ann leis.
  2. D'fiafruígheas dem athair cad é an crot a bhí ar an paróiste seo fadó. Seo mar adubhairt sé liom. Do bhí an paróiste cludaighthe le coíllte mar a bhí gac paróiste in Éirinn an uair sin. In aimsir an Gorta do deineadh bothar ar bun an cnuic agus sé an ainm a tugamar air ná an seana bhóthar. Ar taobh an bóthar sin, tá fothrach seana séipéil suidhte i Massmount agus do bhí na daoine ag dul go dtí an seipeal san cun Aifrinn d'eisteach ann. Tá fothrac seana ceardcan i Massmount leis.
    Ní raibh gluasteán ná rothar ag gabháil an uair a bhí an seana-bhóthar in úsaid, agus se an slige in a beartí an poist ná duine ag marcuidheacht ar chapall nó duine ag siubhal
    Dóra Ní Shúilleabháin