Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

Ar an leathanach seo

1. Tuiteann la 'le Mocúda ar an 25ú lá de mhí Bhealthaine. Tá tobair i gCuradh Dubh agus sé an ainm atá air ná "Tobar a Bheannacha." Téigheann mórán daoine ann gach blian chun turas a thabhairt in onóir do Naomh Mocúda. Seo mar a thugann siad an turas. Ar dtúis deireann siad an Choróinn Mhuire ag béal an thobair agus annsan téigheann siad i leat-taoibh agus piocann siad súás deich gclocha bheaga agus tagann siad thar nais chun an thobair. Annsan téigheann siad mórthímcheall an thobair deich n-úaire agus gach úair cuireann siad ceann des na deich gclocha inaice an tobair. An fhaid a bhíonn siad ag déanamh an turas deireann siad an phaidir cúig úaire. Annsan cuireann siad na deich gclocha tharnais ins an áit chéadhna. Nuair a bhíonn siad ag dul abhaile deireann siad an Choróinn Mhuire
    Cáit Ní Mhathghamhna
    An Chúil Iarthach, Co. Chorcaí