Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

Ar an leathanach seo

1. Bíonn "lá chrosta na bliadhna" againn ar an tríomhadh lá de'n bhlíadhan sé sin an Lúan an bhliadhan seo. Ní thosnuigheann na daoine ar aon obair núd a dhéanamh an lá san nó nó aistirughtear isteach idtig núa. Deirtear nách cheart do aon duine bláth a thabhairt isteach in a thig féin ar feadh mí na Bealthaine acht tugann siad isteach an Samhradh ar an tráthnóna deiridh de mhí Abráin. Eirigheann gach aoinne go moch Lá le Pádruig agus tugann siad isteach slatín saillighe. Dóigheann siad a bharra ins an teine agus cuireann siad cros ar a ngúalainn clé. Bíonn tráig ana mhór againn nuair a thagann "Rabhairta Geala na Casga" agus mar a gheall ar sin téigheann na daoine go léir chun an tráig. Tugtar "Foghmhair na nGéanna ar an dá mhí deireadh do Fóghmhair sé sin Meádhon Fhóghmhair agus Deireadh Fóghmhair. Sé an brígh atá leis ná dá mbeadh duine
    Cáit Ní Mhathghamhna
    Séamus Ua Mathghamhna