Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

Ar an leathanach seo

1. Fadó ní raibh aon phlúr le fághail ag na daoine ach coirce agus cístí buidhe a dheinidis féin sa bhaile. Do bhácáilidis na cístí ar an greidil. Ní bhíodh aon lámh air ach uaireanta do bhíodh lámh sraing air agus é cruinn ar nós fruichteán agus seastaín iarainn fé Do chuiridis an císte anuas ar sin agus do ghéaraidís suas i gceithre ceathrú é i dtreo is gur féadaidis é iompáil. San uair sin ní bhíodh aca ach prátaí agus cístí buidhe. Aon uair amháin do bhí clann in a chómhnuidhe i nDoireanchairn agus aon blian amháin níor fhás na prátaí ró mhaith dhóibh agus ní féidir leó an mhin a cheannach mar bhí sé ró dhaor. Nuair a fheadaidis iad a cheannach. Do théighidis amach gach lá agus stathaidis cairn mhór neanteóga agus do thugaidis isteach iad agus do churidis isteach in oighean iad chun iad a bheiriúghad Nuair a bheadh síad beiridthe do ithidis
    1. táirgí
    Síghle Ní Shúileabháin