Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

Ar an leathanach seo

1. An bliadhan a tháinig an dubh ar na prátaí agus an bliadhan a tháíning an Fiabhrais, scúireadh mórán daoine an t-am san. Bhí fear agus bean agus seisear leanbhaí 'na gcómhnuighe i gCrostra. Bhíodar ana bhocht; ní raibh dóthan na h-oidhche acu. Lá amháin ní raibh blúire bidh sa tig acu. Bhí trí ba acu agus mhairbh sé gach ceann acu indhiaidh a chéile.
    Nuair a bhí na trí ba ithte acu tháínig an Fiabhrais ortha agus fuair na seisear leanbhaí bás mar bhíodar ró óg de'n fheóil nuair ná raibh aon rud eile acu in aonfheacht leis.
    Ní raghadh aon comharsa isteach chúcha. Caithidís móin las muich de'n doras igcóir na h-oidhche. Fuaireadar go léir bás indhiaidh achéile agus fuair fear an tíghe bás in aice claidhe
    1. am
    Criostóir Ua Úrdail