Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó agus bhí grádh mhór aige do chnóthaí, agus dúbhairt sé le na bhean nuair a gheóbhadh sé bás mála cnóthaí a chur súas ar an uaig. Nuair a fúair sé bás do dhein an bhean amhlaidh.
    Bhí beirt gaduidhe ag éisteacht leis agus an oidhche sin chúadar go dtí an reilig agus thosnuigheadar 'ghá mbriseadh ar an leac. Annsan dúbhairt fear acu leis an fear eile go mba bhreágh leó caora a ghoid leis. D'imthig duine acu agus d'fhan an duine eile ag briseadh na cnóthaí. Tamall in a dhíaidh sin bhí fear ag dul abhaile ó sguraidheacht agus chúalaidh sé an tórann sa roilig. Rith sé abhaile agus dúbhairt sé le na mhuinntear go raibh an fear a cuireadh indé in a shuidhe ar an uaig ag briseadh na cnóthaí.
    AT1791: The Sexton Carries the Parson
    Cáit Ní Mhathghamhna