School: Urhan (C.) (roll number 12260)

Iorthan, Co. Chorcaí
Eimile Ní Urdail

1. Bhí buáchaill ann uair agus bhíodh sé amuigh gach aon oidce. Bhí sé ag teacht abhaile aon oidche agus bhuail spridh roimis. Nuair tháinig sí go dtí an abha bhí sí ag sgreadad. Níor dhein sé act fillead uirthe agus bhí sí ag rinnce agus rinnc sé leí. Cuaidh an Spridh leis an bhuacaill agus chuir an buachaill an Sprid na suidhe ar ceann an suideacán. Dubhairt an buachcaill leí fanamhaint ann go dtí an maidin. Igceann tamaill do gláodh an coileach. Bhí an Sprid ag briseadh an tighe iarraidh imtheacht. Dubairt an buachaill go gcaitfeadh sí fanamhaint ann go maidin. Dubhairt sí leis siubhal len na cois agus ná bacfadh sí é. Dubhairt sí leis go raibh cróca ór i bfolach aice fe'n dtalamh agus leach anuas air, agus go dtabarfadh sí do é, ac siubhal len na cois. Siubhal sé len na cois agus thug an Sprid an cróca dó lán d'ór agus bhí sé saidhbhear go deó. Dubhairt an Sprid go mbeadh sí féin i bpurgatóra go dtí go mbuailfadh a leitéid uimhpe agus go raibh sí [?] go deó airís.
    Eilibhin Ní Suileabain
    Cathair Choinn, Co. Chorcaí