Scoil: Cill Mhic Eoghain (uimhir rolla 9848)

Cill Mhic Eoghain, Co. Chorcaí
Domhnall Ó Hurdail

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gcapall le feiscint ag eitil tímcheall na h-áite. Nuair a bhíonn na cormhíolta ag dul anonn is anall ins an spéir sin cómhartha go mbíonn aimsear fliuch ag teacht chúghainn. Sin íad na cómharthaí báistighe go léir atá ins an áit seo, agus tá siad go h-ana usáideach mar taisbeánann síad dos na daoine nuair a bhíonn báisteach ag teacht.
    Tá alán cómharthaí stoirme ins an pharóiste seo, ach níl síad cómh flúirseach agus tá cómhartaí báistighe. Nuair a bhíonn na faoileáin le feiscint ag eitil tímcheall na h-áite deirtear go mbíonn stoirm mhór ag teacht. Nuair a théigheann na sean-daoine amach ins an oidhche agus núair a chíonn síad réalt nó fáinne inaice na gealaidhe deireann síad go mbionn stoirm ag teacht.
    Comhartha stoirme iseadh é nuair a bhíonn na tonntacha ag eirighe anáirde sa spéir. Nuair a bhíonn an spéir go dorcadha agus