Scoil: Cill Mhic Eoghain (uimhir rolla 9848)

Cill Mhic Eoghain, Co. Chorcaí
Domhnall Ó Hurdail

1. Cruatan (ar lean)

D'innis mo athair an sgéal seo aréir.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    le mnaoí an tighe gur chaill sí inghean. Ar maidin chúaidh fear an tighe amach ag baint aitinn, agus fuair sé an chailín fé tor aitinn. Fuair sí bás leis an ocras, agus leis an bhfuacht.
    (Chúala an sgéal seo i mBéarla)
  2. Dubhairt mo shean-mháthair liom cúpla oidhche ó shoin go raibh bean in a cómhnuighe i gCromthán tímcheall leath-mhíle ó'n sgoil seo. Nóra Conn ab' ainm dí, mar Conn ab ainm dá fear-chéile. Bhí a mac in a chómhnuighe ann in aonfeacht léi. Bhí feirm ana bheag aice, agus bhí a tig i lár na feirme. Bhíodar cuibhseach bocht, agus dá bhrígh sin ní raibh saoghal mhaith acu in aon chor. Tráthnóna éigin so doitheadh an tig. Chonnaic na daoine an deatach, agus chúadhar chun é do chur amach; acht ní rabhadar ábalta ar é
    Siobhán Ní Cheallaigh
    Na hAoraí, Co. Chorcaí