Scoil: Cill Mhic Eoghain (uimhir rolla 9848)

Cill Mhic Eoghain, Co. Chorcaí
Domhnall Ó Hurdail

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    do dhéamamh. Taréis san do chuir na daoine tig eile suas dí, agus d'fhan sí ann go dtí an lá a fuair sí bás. Bhí an tig seo ag seasamh go díi fiche blian ó shoin, ach do leagadh é.
  2. Dóiteán

Tá sgéal eile agam i dtaobh tighe Dhíarmuid Ó h-Éaluithe a bhí dóighte.

Tá sgéal eile agam i dtaobh tighe Dhíarmuid Ó hÉalugthe a bhí dóighte. Bhí an tig seo suidhte in nDrímhnach, ceithre míle síar ó sgoil Chíllmhiceógain. Thárlaig nuair a bhí muintear an tighe ag dul in a gcodhladh, chuireadar móin inaice na teine cun í do thíormiú[?] I lár na h-oidhche do las sí. Ar dtúis do las an mhóin an suidheachán, agus ansann bhí an trosgáin go léir dóighte, go dtí ná raibh ann ach deatach agus na ceithre fallaí. Ach aon rud mhaith amháin, bhí na daoine sábhálta
    Nóra Ní Dhuinn
    An Crompán, Co. Chorcaí